Media

Onderstroom Media Downloads

De content die via de Onderstroom website beschikbaar wordt gesteld is rechtenvrij te gebruiken mits een duidelijke referentie wordt gemaakt naar www.onderstroom-design.nl. Meer media is beschikbaar op aanvraag via media@onderstroom-design.nl.

Ontwerpen

HERFST van Elmo Diederiks (.jpg)
HERFST brengt het plezier wat we als kind aan de bergen herfstbladeren terug en van buiten naar binnen. Bepaal je eigen kleur en vorm van deze vloerbedekking gemaakt van bladeren van kwaliteitsleer.
MultiTafel van Bas van der Wal (.jpg)
MultiTafel is gemaakt uit 1 plaat Beuken multiplex en kan gemonteerd worden zonder schroef spijker of lijm. De tafel oogt verrassend licht en de constructie is ingenieus in schijnbare eenvoud.
Zuid van Francoise Oostwegel (.jpg)
De lampenserie Zuid vertelt het verhaal van Zuid Limburg. De traditionele vakwerkhuizen en de mijnwerkerlamp zijn duidelijk terug te zien in de vorm. “Ook de materialen refereren naar mijn thuisprovincie. Limburgs eikenhout-fineer en mijnwerkerskoper geven de lampen hun warme uitstraling”.
Copper van Marijn van Berge Henegouwen (.jpg)
Marijn heeft zich voor Copper laten inspireren door vergeten ambachten en technieken en vertaalde deze op een moderne manier. “De reden waarom ik koperdraad heb gecombineerd met de ambacht manden vlechten, komt doordat in veel landen deze ambacht nog veel wordt gebruikt. Koper is aan de andere hand een vrij modern materiaal, maar de waarde ligt tegenwoordig zo hoog waardoor het minder wordt gebruikt. Deze tegenstelling vond ik erg interessant en heb ik gehanteerd in het ontwerp van mijn product.”
Wicker van Julius Blaauw (.jpg)
Julius plaatst met het ontwerp van de Wicker Lamp de oude productie techniek van het weven in de huidige snellere tijden. “Met de Wicker Lamp combineer ik het klassieke uiterlijk van gewoven producten met 3D printing. De diamant-vormige openingen zorgen voor een fascinerend schaduw patroon. Dat is het mooie van de complexe vormen die met weven gemaakt kunnen worden, of tegenwoordig dus met 3D printing”.
EoN van Elmer Franken (.jpg)
Elements of Nature is een hang, wand en tafellamp geïnspireerd op de natuur. “Mijn inspiratie was water dat op stenen drupt, bevriest in de nacht en weer ontdooit in de zon. Dit herhaalt zich tot een vertakte structuur ontstaat die verder wordt uitgesleten door wind en zand. Ik heb dit gebruikt voor het ontwerp van EoN”. Om de complexe vorm van EoN te kunnen realiseren wordt het ontwerp door middel van 3D printing geproduceerd.
Oma’s Lampje van Nathaly Heesakkers (.jpg)
Nathaly is een van de eerste ontwerptalenten op Onderstroom. In haar ontwerpen is ze op zoek naar vernieuwing door hergebruik van ‘oude’ kwaliteiten. Met ‘Oma’s lamp’ combineert ze de bijna ambachtelijke kwaliteit van oude producten met modern design. Ze studeerde in 2013 met deze lamp af aan de Willem de Kooning academie.
Objet Trouvé van Arjan van den Brink (.jpg)
Objet Trouvé zal worden gemaakt uit restmaterialen om het karakter van een gevonden voorwerp te behouden. Ook is het mogelijk om hout of marmer van bestaande (kapotte) meubels te verwerken. Een kapot maar waardevol meubel kan zo een nieuw leven krijgen als een uniek design product.
LiCHTZiT van Carina van den Bergh (.jpg)
Carina is een van de eerste ontwerptalenten op Onderstroom. Ontwerpen is voor haar een middel om mensen zich te laten verwonderen en verbazen. In haar serie NAiF vertaalt ze de onbevangen blik van kinderen naar ‘naïef design’ en herdefinineert ze de functie van meubelen. LiCHTZiT is het eerste meubel uit de serie dat gerealiseerd wordt op Onderstroom. NAiF is haar afstudeer project voor de Design Academy waaraan ze in 2012 afstudeerde.

Ontwerpers

Elmo Diederiks (.jpg) studeerde industrieel ontwerpen aan de TU Delft. Na zijn studie was hij vooral bezig met innovatie en strategische marketing. Nu is zijn missie om Dutch Design continu te vernieuwen.”Dutch Design is functioneel met een kwinkslag. Nieuwe perspectieven en soms een knipoog. Daarom moet Dutch Design zichzelf steeds opnieuw uitvinden. Dat is de taak van Nederlandse ontwerpers.”
Françoise Oostwegel (.jpg) is opgeleid als product designer aan de Academie van Maastricht waar ze in 2014 afstudeerde. Ze is altijd op zoek naar nieuwe betekenis. “Ik grijp graag terug op retro design en objecten die ik nieuwe betekenis geef door het gebruik van bijzondere materialen en kleuren. Ik hergebruik materialen en producten om ze een nieuw leven te gunnen. Zo probeer ik bij te dragen aan een warme en inspirerende leefomgeving.”
Marijn van Berge Henegouwen (.jpg) legde op het Grafisch Lyceum Utrecht de nadruk op het grafisch vormgeving aspect van producten. Hierna richtte ze zich op product design op de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, waar ze in 2013 afstudeerde.
Elmer Franken (.jpg) studeerde in 2014 af aan Windesheim, maar is al erg actief als productontwerper. Hij was finalist in de 3Design Awards 2013.
Julius Blaauw (.jpg) studeert Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Toch is hij nu al bezig zijn naam te vestigen. Hij was finalist in de 3Design Awards 2013.
Nathaly Heesakkers (.jpg) is een van de eerste ontwerptalenten op Onderstroom. In haar ontwerpen is ze altijd op zoek naar vernieuwing door hergebruik van ‘oude’ kwaliteiten: “rethink redo”. Ze studeerde aan de Design Academy en studeerde in 2013 af aan de Willem de Kooning academie.
Arjan van den Brink (.jpg) studeerde Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam en doet de opleiding Hout en Meubel aan de Academie Beeldende Kunsten Anderlecht. “Ik zie veel op straat waar ik nog waarde in zie. Bijna al de materialen voor mijn prototypes heb ik zo bij elkaar verzameld. Ik zoek, ik vind, ik raak geïnspireerd en ik creëer.”
Carina van den Bergh (.jpg) is een van de eerste ontwerptalenten op Onderstroom. Ontwerpen is voor haar een middel om verhalen te vertelllen. Verhalen die mensen laten verwonderen en verbazen over vorm en functie. Ze studeerde in 2012 af aan de Design Academy.

Over Onderstroom

Onderstroom Introductie (20131019) Onderstroom is het online pretailing platform voor nederlands ontwerptalent. Maar waarom zijn we met Onderstroom gestart en wat is Pretailing?
Onderstroom Stijlgids (20131016) Richtlijnen voor het gebruik van het Onderstroom logo, font, kleurstelling en Onderstroom media.
Onderstroom Logo (.tif) (20130921)
Onderstroom Logo met Subtitel (.tif) (20130921)
Onderstroom Tagline (.tif) (20130921)
Onderstroom Tagline met URL (.tif) (20130921)
Elmo Diederiks (.jpg) (20131019) Initiatiefnemer en Algemeen Directeur van Onderstroom.

Persberichten

Onderstroom op DDW 2015 (20151020) – Dutch Design Week 2015 is afgelopen weekend van start gegaan. Het unieke design van Onderstroom ontbreekt natuurlijk niet. Dat is ook de bezoeker niet ontgaan…
Onderstroom op DDW 2015 (20151012) – Onderstroom presenteert wederom uniek design van beginnend ontwerpers op de Dutch Design Week
3D printing geeft Dutch Design nieuwe impuls (20141112) – 3D printing maakt nieuw uniek design mogelijk en betaalbaar. Het geeft ontwerpers nieuwe inspiratie en is uitermate geschikt voor de realisatie van hun design in kleine series…
Onderstroom bij Eurlings Interieurs (20141030) – Vanaf vandaag presenteert Onderstroom een aantal van haar ontwerpen bij Eurlings Interieurs…
Onderstroom op DDW14 (20141018) – Sucessvolle eerste dag voor Onderstroom en nieuw ontwerptalent op de Dutch Design Week 2014..
Onderstroom op DDW14 (20141006) – Tijdens de Dutch Design Week te Eindhoven van 18 tot en met 26 oktober 2014 presenteert Onderstroom opnieuw ontwerptalent met uniek design…
Onderstroom en Usine presenteren Eindhovens ontwerptalent (20140122) – Vanaf vandaag slaan Onderstroom, het crowdfunding platform voor ontwerptalent, en het Eindhovens culinair en cultureel icoon Usine de handen in één…
 Onderstroom op DDW (20131011) – Onderstroom biedt ontwerpers een eerlijke kans om hun ontwerp te realiseren met een eerlijke prijs voor de consument en…
Lancering Onderstroom (20131011) – Tijdens de aankomende editie van de Dutch Design Week zal Onderstroom, het online pretailing platform voor ontwerptalent, officieel van start gaan…
Beste ontwerptalenten geselecteerd (20131016) – Onderstroom, het online pretailing platform voor ontwerptalent, geeft nieuwe ontwerpers de kans om zich op een wel heel spraakmakende manier te presenteren tijdens de Dutch Design Week…
Plugevent DDW (20131022) – Afgelopen zaterdag presenteerde Onderstroom, het online pretailing platform voor ontwerptalent, nieuwe ontwerpers op een wel heel spraakmakende manier. Op verschillende locaties in Eindhoven klom het nieuwe talent op de spreekstoel om zichzelf en hun ontwerp te presenteren aan een vakjury en het nietsvermoedende publiek…

Onderstroom in de Media

Interieurjournaal – Oktober 2015 (20151024) – En toen kwam de Herfst!
Omroep Brabant – Oktober 2015 (20151023) – Zo verdien je geld met ‘gevallen bladeren’, Eindhovense ontwerper brengt de herfst bij je binnen.
Eindhoven Business – Januari 2015 (20150108) – We hebben genoeg van de design-eenheidsworst.
Meubel – November 2014 (20140401) – Onderstroom bij Eurlings interieur.
Interieurjournaal – November 2014 (20141103) – Design in de winkel.
VT Wonen – Maart 2014 (20140401) – Wat een slim initiatief! Op het platform Onderstroom krijgen jonge ontwerpers de kans hun ontwerp te presenteren.
Eindhoven Business – Januari 2014 (20131209) – Onderstroom is a new design platform that helps young designers launch their products through a breakthrough business model that is more fair for designers while involving them.
Elle Decoration (20131209) – Onderstroom, een platform dat nieuwe ontwerpers helpt om een productserie te ontwikkelen, met name door crowdfunding. Vier Onderstroom-series zijn inmiddels realiteit.
Eindhovens Dagblad – 07 december 2013 (20131207) – Zo zijn haar meubels te koop via Onderstroom Design – platform voor ontwerptalent.
Elsevier – December 2013 (20131207) – Consument bepaalt of ontwerp in productie gaat. Eerst moet een aantal exemplaren zijn verkocht.

StartUpJuncture.com – Oktober 2013 (20131024) – Onderstroom design, a new Dutch design startup, launched this week at the Dutch Design Week.

Onderstroom Live

Usine Eindhoven – 19 dec 2014 / 17 feb 2014
Copper van Marijn van Berge Henegouwen, Objet Trouvé van Arjan van den Brink, Zuid van Françoise Oostwegel.
Dutch Design Week Eindhoven – 18 / 26 okt 2014
Copper van Marijn van Berge Henegouwen, Objet Trouvé van Arjan van den Brink, Oma’s Lampje van Nathaly Heesakkers, Wicker van Julius Blaauw, EoN van Elmer Franken.
Usine Eindhoven – 24 sep/ 14 okt 2014
Wicker van Julius Blaauw, EoN van Elmer Franken.
D(esign) Day Maastricht – 30 mei / 1 jun 2014
LiCHTZiT van Carina van den Bergh, Oma’s Lampje van Nathaly Heesakkers, TubeChair van Vincent Keijsers, Wicker van Julius Blaauw, EoN van Elmer Franken.
Usine Eindhoven – 24 apr / 28 mei 2014
TubeChair van Vincent Keijsers.
Usine Eindhoven – 20 jan / 19 feb 2014
LiCHTZiT van Carina van den Bergh, Oma’s lampje van Nathaly Heesakers.
Kek PopUp Weert – 13 / 22 dec 2013
LiCHTZiT van Carina van den Bergh.
Dutch Design Week Eindhoven – 17 / 25 okt 2013
LiCHTZiT van Carina van den Bergh, Oma’s Lampje van Nathaly Heesakkers, TubeChair van Vincent Keijsers, Jantsje van Manon Krikke.

Oude Projecten

Tube Chair van Vincent Keijsers (.jpg)
Vincent is een van de eerste ontwerpers op Onderstroom. “Met de TubeChair ben ik de uitdaging aangegaan om met beperkte materialen, zo minimalistisch mogelijk tot een ontwerp komen. Een ontwerp teruggebracht tot de essentiële vorm”, zo omschrijft Vincent zijn stoel die uiterst licht oogt maar toch robuust is. “Elegantie door eenvoud”.
Schaal Jantsje van Manon Krikke (.jpg)
Manon is een van de eerste ontwerptalenten op Onderstroom. “Het verlangen naar vroeger op zoek naar rust en de terugkeer naar onze basis. Het Onderzoeken van onze oorsprong als sleutel naar wie we zijn en zouden kunnen worden”, zo illustreert Manon de diepere filosofie achter haar ontwerp. “Het uitgangspunt van de schaal ‘Jantsje’ is daarom samen eten, elkaars gezelschap delen, verhalen vertellen én het maken van nieuwe herinneringen. Serviesgoed is daar een onlosmakelijk onderdeel van. Mijn herinneringen van toen, aan mijn beppe (Fries voor oma) Jantsje, mijn jeugd in Friesland zijn de inspiratie voor de schalen van nu. De schalen zijn gemaakt met een verwijzing naar kleding en stoffen uit Friese tradities en klederdrachten”.