Hoe het werkt

Onderstroom werkt op basis van Pretailing, de meest directe en transparante vormen van crowdfunding. Een product wordt vooraf besteld. Bij een minimum aantal verkochte producten gaat de productie pas van start.
De producten bij Onderstroom doorlopen een aantal fasen.

Intake

Tijdens deze eerste fase beoordeelt het Onderstroom team of het ontwerp geschikt is om via Onderstroom aan te bieden. Dat doen we aan de hand van de volgende criteria:

  • Functioneel: het ontwerp moet een duidelijk gebruiksfunctie hebben;
  • Prikkelend: er moet een goed verhaal en een sterke filosofie achter het ontwerp zitten. Iets wat mensen laat nadenken over waarom dingen zijn zoals ze zijn;
  • Uniek: het ontwerp moet vernieuwend zijn in stijl of gebruik van materiaal. Bovendien mag het product nog niet ergens anders geproduceerd zijn.

Preview

In de preview fase wordt het project gepresenteerd op Onderstroom en kunnen mensen hun e-mail achterlaten zodat ze als eerste horen wanneer het ontwerp besteld kan worden. Mensen kunnen ook aangeven wat ze van het ontwerp vinden.

Ondertussen gaan wij op zoek naar een producent voor het ontwerp zodat we een consumentenprijs, de seriegrootte en het minimum aantal kunnen vaststellen. Bij voldoende interesse gaat het project naar de volgende fase.

Pre-order

In de pre-order fase kan het ontwerp op Onderstroom besteld worden. Dat gebeurt met een bescheiden aanbetaling. Op de website houden we bij hoeveel producten er besteld zijn zodat het duidelijk is hoe snel het project snel de productie fase gaat. Ook is er nu beknopte informatie beschikbaar over de productiemethode van het ontwerp

Het project blijft in deze fase totdat het minimum verkoopaantal wordt gehaald, of totdat de looptijd is verstreken. De looptijd is meestal (en maximaal) 8 weken. Het project verloopt als na deze 8 weken te weinig bestellingen binnen zijn. Mensen die al besteld hebben, krijgen dan hun geld terug.

Productie

Als het minimum verkoopaantal is behaald gaat het ontwerp in productie. Mensen die het product besteld en aanbetaald hebben betalen de rest van het aankoopbedrag en krijgen het product gratis thuisgestuurd. Zolang de eerste serie nog niet is uitverkocht kan het ontwerp gewoon gekocht worden.

Succes

Het project wordt afgerond als de eerste serie is uitverkocht. Sommige projecten zijn zo succesvol dat ze in reguliere productie worden genomen. Deze producten kunnen direct via Onderstroom besteld worden.

 

Doe mee

Meld je aan als Ontwerptalent.
Partnerprogramma voor Winkeliers en Webshops.